Ontkurk uw wijn niet te vroeg!

aangemaakt op gedurende

Ontkurk uw wijn niet te vroeg!

Daar gaan we weer!

Het feit dat we nog steeds etiketten, brochures en verkoopmateriaal met deze zinloze tip aantreffen, is een schande voor het genieten van goede wijn. Gelukkig is dit advies alleen maar zinloos en niet schadelijk voor de wijn op zich, maar 'zinloos' vinden wij ook niets. Het kleine contactoppervlak dat zuurstof creëert bij het openen van een fles, helpt de wijn op geen enkele manier. Het maakt geen verschil voor de wijn. Dit advies is zo gek dat ik me verbaas dat wijnimporteurs en -makers er echt van overtuigd zijn dat de consumenten het zullen geloven.

We hebben lucht nodig. Heel veel

Dit kan niet waar zijn! Dit is te veel! Iemand zou iets moeten doen! Nou, ik ben van plan er iets aan te doen en ik heb uw hulp nodig om het nieuws te verspreiden.

Het is een feit dat er meer dan zo'n klein oppervlak van ongeveer 1,5 vierkante centimeter nodig is.

In principe is het een geweldig idee: om een wijn te oxideren voordat u hem serveert. Het is gewoon een uitstekende handeling en zeker iets waar we allemaal meer aandacht aan moeten besteden!

Zo oxideert u wijn

Gelukkig zijn er veel manieren om wijn te oxideren. De beste oplossing is een decanter. Deze geeft in het bijzonder jonge wijnen de tijd en ruimte om zich te 'openen' en zo meer smaak en aroma af te geven. Voor een jonge wijn hanteer in de vuistregel: ongeveer een uur in de decanter vóór het serveren. Ook, en misschien vooral, een jonge en goedkopere supermarktwijn krijgt bij mij die behandeling.

Een andere goede oplossing is de wijn serveren in een groot glas waarin deze zich op dezelfde manier kan openen. Al kan het een uitdaging zijn om er minstens een uur van af te blijven. Zorg er vervolgens voor dat u de wijn een goede draai geeft in het glas voordat u gaat proeven. Als u het niet prettig vindt om een glas wijn in de lucht te balanceren, kunt u het glas op de tafel laten staan en draaien door het aan de voet vast te houden.

Zoals u wellicht weet, vindt u hier op onze website grote rode wijnglazen, maar ik wil een lans breken voor decanters.

Decanteren of oxideren van wijn – twee soorten decanters

In principe zijn er twee soorten decanters.

Er is de decanter met een brede bodem die de wijn veel zuurstof geeft vanuit een groot oppervlak, en de hoge, slanke decanter die decanteert tijdens het schenken.

Decanteren betekent dat een vloeistof wordt gescheiden van een residu van deeltjes. Het wordt gewoonlijk gedaan met wijnen van een bepaalde leeftijd die sedimenten in de fles hebben gevormd. Decanters zien er indrukwekkend uit op een tafel en zorgen voor een leuke sfeer. Ze laten zien dat u wijn serieus neemt en ze hebben een uitstekend doel: een decanter zorgt er namelijk voor dat wijn beter smaakt en daar draait het tenslotte allemaal om!

Daarom doe ik een oproep. Ik wil u vragen me te helpen de mythe te ontkrachten dat u een fles wijn pas een half uur voor het drinken, mag openen.

 

Vanaf de bodem van mijn decanter, hartelijk dankt en proost.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren