Wanneer is een wijn het best geschikt om te drinken?

aangemaakt op gedurende

Wanneer is een wijn het best geschikt om te drinken?

Er bestaan geen regels voor. Volg ze dus!

Op de vraag hoe lang een fles wijn in de koeler moet blijven voordat hij gedronken kan worden, zijn evenveel antwoorden mogelijk als er wijnen in de wereld zijn. Het hangt van veel dingen af. Hier geven we een paar vuistregels om je te helpen.

Als je soms een fles wijn koopt om pas later van te genieten – omdat hij pas na een paar jaar op z'n best is – kun je hem vaak op verschillende manieren bewaren.

Als er staat dat de wijn binnen 10 jaar geconsumeerd moet worden, neem je hiervoor het oogstjaar als uitgangspunt. Je wijnhandelaar kan echter hetzelfde zeggen. In dat geval bedoelt hij waarschijnlijk vanaf het moment van aankoop. Om mogelijke verwarring te voorkomen, is het een goed idee om gewoon te vragen wat hij precies bedoelt. De beste indicatie is de concrete aanwijzing dat de wijn tussen 2018 en 2025 gedronken moet worden. Dan is alles duidelijk. Maar toch...

Wie zegt dat?

Ten eerste hebben de producenten er natuurlijk baat bij dat je de wijn zo snel mogelijk consumeert om de kans te vergroten dat je nog een fles koopt. Dat is een van de redenen waarom veel wijnproducenten het advies geven om de wijn binnen een paar jaar te drinken.

Natuurlijk kan het gewoon een wijn zijn die bedoeld is voor consumptie op jonge leeftijd. Maar je kunt misschien tal van aangename en leuke verrassingen beleven als je bepaalde wijnen bewaart die traditioneel worden geassocieerd met snelle consumptie.

Champagne op leeftijd (50+ jaar) kan goddelijk smaken en compleet anders zijn dan de jeugdige versie. Hetzelfde geldt voor de traditioneel eenvoudige en verse Muscadetwijnen uit de Loire, die je gemakkelijk 20 jaar kunt opslaan. Er zijn veel voorbeelden van dit soort wijnen die heel verrassend zijn als ze langere tijd worden opgeslagen. Ook hier zou je plaatselijke slijterij een goede adviseur moeten zijn.

Smaken verschillen

Naast de bijzondere sfeer en de ietwat nostalgische gevoelens die kunnen opkomen wanneer je een goed flesje ontkurkt dat ouder is dan jijzelf blijft het de vraag of de wijn je ook echt smaakt.
In principe bewaar je wijn omdat de smaak ervan zich ontwikkelt tot iets dat volgens veel mensen beter is. En smaken zijn verschillend, zoals ze zeggen.
Sommige mensen vinden oude wijn gewoon niet lekker. Ze hebben het gevoel dat ze allemaal eender smaken en dat de wijn te weinig fruit, sap en vitaliteit heeft. Misschien drinken zij liever wijn die zo jong mogelijk is. Zelfs de beste traditionele wijnen die bestemd zijn voor langdurige opslag, zoals Bordeaux of Barolo. Intensief tanninezuur, hoge intensiteit en een goede zuurgraad zijn ideaal, vooral bij wintergerechten met veel eiwitten en vet.
 
Anderen vinden het interessant om wijnen te proberen die bijna fluweelachtig en goed gegist zijn terwijl ze de volle historie in hun glas proeven.
Er zijn zelfs mensen die allebei op prijs weten te stellen. Zij vinden het leuk en leerzaam om de ontwikkeling van een wijn in de loop der tijd te volgen. En dus kopen ze een krat van 12 flessen en openen er af en toe eentje totdat de wijn voor hen perfect gerijpt is.

Vele factoren

Naast de smaakverschillen tussen jou en de personen die de bewaartijd van een specifieke wijn aanraden, zijn er ook tal van verschillende bewaarplaatsen. Hoe warmer het is en hoe meer temperatuurschommelingen je wijnkelder heeft, des te sneller een wijn rijpt.

Als op een bepaalde wijn bijvoorbeeld vermeld is dat die tussen 2018 en 2025 gedronken moet worden, dan mag je bij opslag in een warme kelder niet wachten tot 2025. Het omgekeerde geldt voor een koude kelder.

Alles draait erom je eigen voorkeuren te ontdekken, je kelder te kennen en, niet in de laatste plaats, meer te leren door te proeven. Ten slotte zoek je nog rekken voor je wijnkelder. Misschien wil je echter ons assortiment wijnkoelkasten bekijken om de optimale bewaarplaats voor je flessen te vinden.
 
Ga dus meteen aan de slag en neem de proef op de som.

Veel plezier bij het ontdekken!
 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren