Op de plaatsen, klaar, gril!

Gemaakt op

Op de plaatsen, klaar, gril!

De zomer staat voor de deur en het is weer barbecueseizoen. Het uitgelezen moment dus om op zoek te gaan naar bijbehorende wijnen. Wijnen die passen bij houtskool, zonneschijn en aangenaam gezelschap. Houd er rekening mee dat wij uitgaan van een klassieke, ouderwetse barbecue op houtskool en niet van een moderne gasbarbecue, maar als u, onze trouwe lezer, de gelukkige eigenaar bent van een gasbarbecue, dan staat de barbecuepolitie u niet meteen op te wachten omdat u inspiratie wilde opdoen in de volgende tekst. 

 

Hoewel men zegt dat alles gegrild kan worden, richten we ons hier op vlees, omdat dat tenslotte het ingrediënt is dat de meeste mensen associëren met de barbecue. Toch kunnen ook vegetariërs en veganisten gewoon blijven doorlezen, want er zullen ook voorbeelden en suggesties aan bod komen voor gegrilde vis en groenten.

Barbecueseizoen en wijn

Over het algemeen geldt dat voedsel dat op de barbecue wordt bereid, baat heeft bij zoete wijnen. We hebben het dan niet over port, Sauternes of andere soorten dessertwijnen, maar over rode wijnen die vaak van ver komen, bij voorkeur met een hoog alcoholpercentage en een zekere gisting op vat. Dit komt onder andere door de rokerigheid die onvermijdelijk gepaard gaat met barbecueën buitenshuis en het feit dat gegrild vlees vaak gepaard gaat en/of bedekt is met zoete sauzen, marinades en glazuren. Daarom is het een goede vuistregel om die rode wijn die rijk is aan tannines en zo goed bij een in de pan aangebraden biefstuk past, te vervangen door een zachtere en zoete wijn wanneer u overschakelt op de tuinbarbecue.

Wanneer de barbecue wordt aangestoken, associëren de meeste mensen rode wijn waarschijnlijk met de perfecte combinatie van wijn en voedsel, maar eigenlijk zal witte wijn in veel gevallen net zo goed de klus klaren. Bij een gegrilde maïskolf (die dan uiteraard de boter in gaat) of een gegrild stuk zalm, bijvoorbeeld, doet een Chardonnay uit de VS of Australië het uitstekend. Als je niet van die romige en boterachtige smaak houdt, kun je ook voor een aromatische Gewurztraminer gaan.

Gegrilde kip en steak

Gegrilde kip is nog zo'n klassieker, maar bewijst eveneens goed dat u van wijn moet veranderen wanneer u van de oven op de barbecue overschakelt. Lichtere, fruitigere wijnen zoals Pinot noir zijn vaak bij uitstek geschikt voor ovengebakken kip. Kip op de barbecue vraagt dan weer vaak om krachtigere en vollere wijnen. Dit kan bijvoorbeeld een sappige en krachtige Barbera of een overzeese Merlot of Zinfandel zijn.

Een ander concreet voorbeeld van het (al dan niet lokaal) wisselen van regio is het bereiden van lam. Bij lamsvlees zullen de rode wijnen uit de noordelijke Rhône, die rijk zijn aan tannines, te droog overkomen, terwijl een zachtere en fruitigere wijn uit de zuidelijke Rhône het aanzienlijk beter zal doen. Een Zinfandel of Shiraz van overzee werkt ook altijd.

Zo is het een goed idee om van Europa naar de Nieuwe Wereld over te stappen als u met steaks te maken hebt, aangezien de tannines evenwichtiger en de wijnen zachter en fruitiger worden, vaak met een langere gisting op vat. Cabernet sauvignon uit Californië is een voor de hand liggende keuze, maar probeer gerust een Malbec uit Argentinië, Camenère  uit Chili of Syrah/Shiraz uit respectievelijk Zuid-Afrika of Australië.

Barbecueseizoen en wijn
 

 

 

 

 

 

 

 

Bordeaux glass from Spiegelau

 

 

Corkscrew from L'Atelier

 

 

 

Poultry scissors from Laguiole

 

 

 

 

Gek op wijn

Deze blogpost is geschreven door onze hoogsteigenste wijnexpert Loui, die u dagelijks aan het werk kunt zien in onze showroom in Denemarken.

Loui deelt dan onophoudelijk zijn kennis van de wondere wereld van de wijn, en wij durven te beloven dat zowel beginners als doorgewinterde kenners voldaan naar huis zullen terugkeren.

Is uw dorst naar wijn nog niet gelest, dan kunt u ook in ons grote archief van eerdere artikels duiken.

 

 


Reactie(s) 1

Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren