Home

Gidsen

Hoe je een goed glas wijn serveert

Perfecte wijnservice   

Wanneer kun je de wijn voor het serveren het best decanteren? Waarom moet je wijn eigenlijk decanteren en welk wijnglas moet je kiezen? Er kunnen veel vragen opkomen als je een glas wijn voor jezelf of aan je gasten wilt serveren, maar het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Deze gids laat zien hoe je wijn op de juiste manier kunt serveren, met advies over alles van het decanteren tot de juiste serveertemperatuur. Proost!

Je wijn decanteren 

Wanneer je wijn in een karaf giet, wordt dit het decanteren van de wijn genoemd. Dit gebeurt voornamelijk om twee redenen. De eerste is om ervoor zorgen dat de wijn belucht wordt zodat de volle smaak tot bloei komt en het aroma van de wijn zich kan verspreiden. De andere reden is om ervoor te zorgen dat er geen bezinksel uit de fles in het glas terechtkomt. Om te voorkomen dat het bezinksel zich vermengt met de wijn, giet je de wijn voorzichtig in een karaf en laat je het bezinksel in de fles zitten.

Zorg dat er een lichtbron achter de fles is zodat je ziet wanneer het sediment de flessenhals nadert. Een goed idee is om de hele folie van de hals te verwijderen, zodat je beter ziet wanneer het bezinksel tijdens het gieten de hals nadert. Vergeet niet om een wijn te gebruiken die enkele dagen rechtop heeft gestaan en niet is geschud. Op die manier kan het bezinksel naar de bodem van de fles zinken.

TIP: Wikkel de wijnfles in nat keukenpapier en plaats hem 5-10 minuten in de vriezer, zodat hij sneller afkoelt.

Koel uw wijn snel.

Op welke temperatuur moet je wijn serveren? 

Wijn moet bij voorkeur natuurlijk op de juiste temperatuur geserveerd worden, maar wat is die temperatuur?

Als vuistregel geldt dat witte wijn tussen 7-13 graden moet worden geserveerd en rode wijn tussen 12-18 graden. Er zijn echter nuances en lichtere wijnen worden in principe op een iets lagere temperatuur geserveerd dan volle wijnen. Een glas champagne of andere mousserende wijn serveer je bij voorkeur vers en lekker op koelkasttemperatuur.

Wanneer is de wijn te koud of te warm? Als je wijn geen aroma heeft, kan het zijn dat hij te koud geserveerd is. Het klassieke voorbeeld is een witte wijn die in de koelkast is bewaard. Probeer de wijn iets te verwarmen door het glas in de bol van je handen te houden. Als je een bijna prikkelend gevoel in je neus voelt wanneer je de geur van de wijn opsnuift, kan hij te warm zijn. Laat hem dan 15-20 minuten afkoelen en probeer het nog eens.

De juiste uitrusting om wijn te serveren 

Een karaf is goud waard als je je wijn decanteert. Daarnaast bestaan er nog veel andere toebehoren om wijn te serveren. Zo kan een druppelvanger onmisbaar zijn als je wijnvlekken op het witte tafelkleed of op je kleding wilt vermijden. Je kunt ook enorm profiteren van een schenktuit die ervoor zorgt dat de wijn belucht wordt tijdens het serveren en die een exclusieve noot toevoegt aan de wijn. Natuurlijk kunnen we niet om een mooie kurkentrekker heen. Bijvoorbeeld de goede oude kurkentrekker van de ober – niet zomaar 'de beste vriend van de ober' genoemd.

Welk wijnglas kun je het beste kiezen? 

Dezelfde wijn kan compleet anders smaken in verschillende glazen. De intensiteit van het wijnaroma wordt beïnvloed door de kromming van het glas. Dit betekent bijvoorbeeld dat de subtielere en meer aromatische wijnen baat hebben bij een wijnglas met een grote ronde kelk, want dit biedt het aroma meer oppervlak om zich te ontplooien.

Aan de andere kant zal een kruidige, pittige wijn profiteren van een smallere vorm, die minder aroma verzamelt. De klassieke champagnefluit heeft een bruisende look en is ideaal voor de bubbels in mousserende wijnen, zodat de festiviteiten de hele nacht kunnen doorgaan. Voor meer aroma serveer je de mousserende wijn in een klassiek wit wijnglas. Dat ziet er minder feestelijk uit dan een fluit, maar je smaak en reukvermogen zullen je er dankbaar voor zijn.

De steel van een wijnglas heeft geen invloed op het aroma en de smaak van de wijn, maar een glas zonder steel kan heel goed werken in een meer ontspannen omgeving. Wanneer je een wijnglas met steel drinkt, houd het glas dan vast aan de steel dicht bij de voet. Je hoeft er niet wakker van te liggen als je geen Hermitage-glas hebt of een speciaal glas voor de Riesling Grand Cru uit de Elzas. Met een beetje minder kun je ook goed uit de voeten. Experimenteer gerust om te ontdekken wat de verschillen zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden, accepteer je ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment afmelden.