Een handleiding voor het nieuwe energielabel van de EU

aangemaakt op

Een handleiding voor het nieuwe energielabel van de EU

 

Het nieuwe energielabelsysteem van de EU en wat dit voor u betekent

De EU zal vanaf 1 maart 2021 nieuwe en herziene energielabels invoeren. De nieuwe energielabels zijn bedoeld om het voor consumenten gemakkelijker te maken om de meest energiezuinige oven, droger of (misschien wel het belangrijkste) wijnkoeler te kiezen!

 

De energielabels geven aan hoeveel energie een product zoals een wijnkoeler verbruikt in vergelijking met vergelijkbare producten. Het nieuwe energielabelsysteem is van toepassing op alle huishoudelijke apparaten die binnen de EU worden verkocht.

Wat is er nieuw?

Zowel het oude als het nieuwe energielabelsysteem rangschikken de energieklassen van de producten op een schaal van G t/m A (waarbij A de meest energie-efficiënte is). Nieuwe technologische innovaties hebben ertoe geleid dat producten veel efficiënter zijn dan 5-10 jaar geleden. Dit betekent dat ze niet meer met dezelfde schaal kunnen worden gemeten. De schaal van het energielabel is daarom aangepast om duidelijker het verschil in efficiëntie tussen de huidige producten aan te geven.

 

Bij het nieuwe energielabelsysteem zijn de energieklassen A+, A++ en A+++ geschrapt en is het moeilijker voor een product om energieklasse A te bereiken.

 

Alleen de classificatie zelf verandert. Er kunnen echter kleine verschillen in waarden, zoals het jaarlijkse energieverbruik, optreden als gevolg van nieuwe berekenings- en testmethoden die door de EU worden toegepast. Het product zelf blijft hetzelfde. 

 

Het nieuwe energielabelsysteem biedt fabrikanten de mogelijkheid om de energie-efficiëntie van hun producten in de komende jaren te verbeteren, en er zullen in het begin geen producten zijn met de classificatie 'A'.

 

Sommige producten zullen niet voldoen aan het nieuwe energielabelsysteem, maar deze producten kunnen tot 1 december 2021 worden verkocht met de oude energielabels. Daarna worden ze uit de handel genomen.

 

Vanaf zondag 1 november 2020 moeten fabrikanten zowel de oude als de nieuwe versie van het label op de productverpakking plaatsen. Deze periode van dubbel labelen duurt tot maandag 1 maart 2021. Daarna wordt alleen het nieuwe label gebruikt.

Learn more about the new EU energy labeling scheme:

Enerylabel.org.uk

Het nieuwe energielabel (voorbeeld)

Energimærke

Kort overzicht

De EU zal vanaf 1 maart 2021 nieuwe en herziene energielabels invoeren.

 

De nieuwe labels, die vanaf maart 2021 in fysieke en online winkels verschijnen, zullen een nieuwe, eenvoudigere classificatie hebben: A t/m G.

 

Alleen de classificatie zelf verandert. Er kunnen echter kleine verschillen in waarden, zoals het jaarlijkse energieverbruik, optreden als gevolg van nieuwe berekenings- en testmethoden die door de EU worden toegepast. Het product zelf blijft hetzelfde. 

 

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren