Hoe lang kan ik wijn bewaren?

aangemaakt op

Hoe lang kan ik wijn bewaren?

 

 

 

Dat is niet zo'n moeilijke vraag...

Want het simpele antwoord is, dat je wijn doorgaans best een paar jaar kunt bewaren. Het verschilt echter en hangt af van de soort wijn. Alles tussen 1 en 10+ jaar is vrij normaal. Maar niet alle wijnsoorten gaan er in de loop der tijd op vooruit. Een wijn wordt in de meeste gevallen gebotteld, zodra de wijnmaker vindt dat zijn product de optimale smaak heeft gekregen.


Naar schatting wordt slechts zo'n 10% van alle rode en amper 5% van de witte wijnen daadwerkelijk beter door ze langer dan vijf jaar te bewaren.

 

Maar laat dat je er beslist niet van weerhouden om, voor speciale gelegenheden, een paar goede wijnen in je kelder of in een wijnkoeler te bewaren. Zoals gezegd, de meeste wijnen gaan er niet op achteruit als je ze een jaar of twee onaangeroerd laat. Mits je ze optimaal opslaat.

 

Het is zaak om de wijnen op de juiste temperatuur te bewaren en ze niet te warm of te koud te laten worden. Voor langdurige opslag is een temperatuur van 12-14 graden ideaal. Daarbij moet je rekening houden met de luchtvochtigheid: die moet tussen 55 en 75% liggen. Is de lucht te droog, dan kan de kurk indrogen en is hij te vochtig, dan kan hij gaan verkruimelen. Je lost dit probleem eenvoudig op door een goed ontworpen wijnkelder te gebruiken, met de juiste temperatuur en vochtigheid, en door zonlicht buiten de deur te houden. Het is belangrijk direct zonlicht te vermijden. Want dat kan niet alleen de temperatuur van de wijn verhogen, maar ook de smaak sterk aantasten en zelfs de kleur wegnemen. Doorgaans speelt dit probleem niet zozeer. Wijn hoeft immers alleen maar in een kelder of vergelijkbare ruimte bewaard te worden, waar zonlicht sowieso buiten de deur blijft.

 

 

 

 

 

 

Zijn je wijnen veilig en gezond?

Zelfs in een wijnkelder met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid kun je niet altijd alle wijnen op de planken en in de laden kwijt. Vooral omdat je wijnen die lang bewaard worden, bij voorkeur liggend moet opslaan, om de kurk niet te laten uitdrogen. Je zou kunnen overwegen om de wijnkelder in te richten met wijnrekken.

 

Bij Wineandbarrels vind je grote, fraaie RENATO wijnrekken, zoals dit JENARO-model, met ruimte voor 112 flessen. Daarnaast hebben we ook kleinere, minder traditionele wijnrekken, zoals dit Pubitre-model voor 9 flessen.

 

Ben je niet de gelukkige bezitter van een wijnkelder die aan deze eisen voldoet, dan is een wijnkoeler de perfecte oplossing. Bij Wineandbarrels vind je allerlei soorten koelkasten om je wijn in te bewaren. Je vindt er eentje voor elke stijl en binnen elk budget. Kom hier maar even kijken en laat je inspireren. Wil je een middelgrote wijnkoeler met twee koelzones, dan valt deze PeVino vast in de smaak. En zoek je een energiezuinige koelkast, dan is deze Vestfrost multi-zone wijnkoeler - voor bijna 200 flessen - wellicht iets voor jou.

 

Wij hopen dat je, aan de hand van deze informatie en voorbeelden, nu ongeveer kunt inschatten hoe lang je jouw wijn kunt bewaren en hoe je dat het beste kunt doen.

Hoe lang kan ik wijn bewaren?

 

 

 

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren