Zo houdt u een wijnglas vast

aangemaakt op gedurende

Zo houdt u een wijnglas vast

Zo houdt u een wijnglas vast

Uiteraard is er niemand, die u moet komen vertellen hoe u een wijnglas moet vasthouden en wat mij betreft kunt u wijn door een rietje uit een mosterdglas drinken, terwijl u achteruit squaredanst op muziek van André Hazes op dubbele snelheid. 

Als u erop staat om dergelijke acrobatische wijnstunts uit te halen, dan staat u dat natuurlijk volkomen vrij. Stuurt u ons daarvan dan een foto. Dat wordt zeer gewaardeerd. 

Houd het wijnglas vast zoals u zelf wilt

Het onderwerp dat we hier behandelen behoort ongetwijfeld niet tot de grote maatschappelijke problemen van Nederland. En zolang u de wijn in uw glas goed proeft, kunt u het glas precies zo vasthouden en bevlekken als u zelf wilt. 

Desalniettemin is er een aantal goede en redelijk eenvoudige tips voor de manier waarop u de wijnervaring kunt verbeteren door uw wijnglas op een bepaalde manier vast te houden.  

Tips voor het vasthouden van een rode wijnglas

De meeste mensen houden het wijnglas vast en zeker al op de zogenaamd juiste manier vast. Dat is in dat geval perfect. 

Hieronder deel ik ook een paar funky moves, die uw wijnervaring nog verder kunnen verbeteren. 

Houd uw wijnglas bij de steel vast

Wijnglazen met steel kunt u het beste vasthouden door de steel helemaal onderaan, bij de voet van het glas, vast te pakken. Ik houd de steel liefst vast met mijn duim, wijs- en middelvinger en ik laat de overige twee vingers dan op de voet van het glas rusten. 
Die manier van vasthouden geeft de meeste stabiliteit en zo heb ik de meeste controle over het glas, als ik de wijn laat walsen. 

Verschillende manieren om een witte wijnglas vast te houden

Er zijn talloze varianten van deze techniek; die allemaal even goed zijn. U kunt het glas tussen de vingers houden, uw hand om de steel klemmen of de voet van het glas vasthouden. 
Dat laatste zien we vaak bij staande proeverijen, gezelschappen of recepties en is ook geschikt als men een glas aan iemand anders wil aanreiken. 

Daarom houdt u een wijnglas bij de steel vast

De belangrijkste reden is dat de wijn niet te warm wordt door uw hand. De serveertemperatuur van wijn is namelijk belangrijk. Vooral witte wijnglazen, champagneglazen en dessertwijnglazen moeten koel blijven terwijl u van het heerlijke drankje geniet. 

Daarnaast vinden sommige mensen vettige vingerafdrukken op een wijnglas lelijk. Ook als u het glas bij de steel vasthoudt, kunt u met wat oefening de wijn in het glas laten walsen. 

Wals de wijn naar hartenlust in het glas

Hier zijn we aangekomen bij mijn funky move, die uw wijnervaring aanzienlijk verbetert. Namelijk het walsen van de wijn in het glas. 

Niet iedereen is overtuigd van het idee om wijn in het glas te laten walsen, dus probeert u deze oefening eens. Probeer een volgende keer de net geserveerde wijn in het glas te ruiken, zonder deze te walsen. Draai de wijn hierna goed rond door het glas. Steek nu uw neus in de wijn en ruik deze nogmaals. Door het grotere oppervlak en het verdampen van de aromastoffen zou er nu een enorm verschil in geurintensiteit van de wijn moeten zijn. 

Als u nog nooit eerder heeft geprobeerd om de wijn te walsen, is het goed idee om het glas eerst op tafel te laten staan, terwijl u het voorzichtig in een centrifugale beweging ronddraait. 

Als u, en zeker ook uw pols, deze beweging eenmaal door heeft, kunt u oefenen met het vasthouden van het wijnglas bij de steel, terwijl u de wijn ronddraait. 

In de video op deze pagina geef ik een extra, goede bonustruc voor het oefenen van de walsbeweging, zonder dat de wijn alle kanten opvliegt. 

Daarom walst men wijn in het glas

U kunt een wijnnerd overigens al van verre herkennen, doordat het wijnglas in zijn hand eigenlijk nooit stilstaat. Bewust of onbewust en achteloos krijgt de wijn voortdurend een slinger in het glas, omdat veel contact met de lucht ervoor zorgt dat de wijn zich aromatisch en structureel opent. Hoe meer oppervlak, des te meer geurmoleculen vrijkomen om onze neus te prikkelen. 

Zo serveert u een goed glas wijn

Lees hier een paar goede tips van vakmensen over hoe u het beste een glas wijn serveert. En wanneer u klaar bent met proeven en de afwas wacht, kunt u ons artikel over het afwassen van wijnglazen lezen. Daarin geef ik ook een goede tip voor het handmatig afdrogen van wijnglazen zonder dat ze kapot gaan. 

Wijnglas en etiquette

Uw oma, uw innerlijke Amy Groskamp en ik zullen trots zijn, wanneer we zien dat u het glas op de juiste manier vasthoudt. Deels omdat we blij zijn dat u de etiquette respecteert, maar vooral omdat u laat zien dat u niet onverschillig tegenover wijn staat.

En zo’n houding is altijd erg mooi om te zien. 

BEKIJK AL ONZE WIJNGLAZEN

 

PS:

De nerdhoek hier. Ja, sorry, maar ik moet dit nerdy onderzoek echt even met u delen. Dat is zo heerlijk absurd, dat het zeker de moeite waard van het delen is.

Het zeer goed aangeschreven Polytechnische Instituut in Lausanne deed in 2011 onderzoek naar de hydrodynamica van wijn in een glas. Met behulp van hogesnelheidscamera’s werd een vloeistof, die in een glas werd rondgedraaid, onderzocht om te identificeren welke factoren het aantal pieken en dalen van wijngolven bepalen. 
Het onderzoek staat hier op de website van Cornell University Library, waar u ook een leuke video kunt downloaden (8 MB of 158 MB). Als wijn liefhebbende consumenten hebben we deze kennis niet echt nodig, maar het is prachtig om te zien hoe nerdy iets kan worden. 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier
 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie