Guide: Zo kiest u de beste wijnkoelkast

aangemaakt op gedurende

Guide: Zo kiest u de beste wijnkoelkast

De ultieme handleiding om de beste wijnkoelkast te kiezen.

 

Als u naar een winkel gaat, zult u meestal geholpen worden door een deskundige medewerker die u adviseert over de juiste aankoop. Via internet kan dat echter lastig zijn.

Als u deze handleiding over de keuze van een wijnkoelkast heeft gelezen, bent u in staat om de juiste wijnkast te kiezen. Deze handleiding helpt u bij het beantwoorden van de belangrijkste vragen, die u zou moeten meenemen in uw afwegingen.

Waarom een wijnkoelkast?

Waarom moet u überhaupt een wijnkoelkast hebben? Tenzij u de beschikking heeft over een diepe kelder waar de temperatuur het hele jaar stabiel is, is een wijnkast het beste dat u kunt doen voor uw wijn.

In tegenstelling tot een traditionele koelkast houdt en verdeelt een wijnkoelkast de temperatuur beter en stabieler. 

Voor het goed opslaan van uw meest kostbare wijnen is een stabiele temperatuur essentieel. Dat geldt ook voor Uv-straling en trillingen, die beide vermeden moeten worden. Een goede wijnkoelkast biedt controle over al deze componenten via een computergestuurd systeem voor temperatuurcontrole, glazen deuren met Uv-filter en siliconen compressorophanging. 

Wilt u all-in gaan wat betreft uw wijnkoelkast, ga dan voor een kast met actieve luchtbevochtiging.

Aantal koelzones – een wijnkast met een of twee temperatuurzones?

Wilt u uw wijn langere tijd opslaan en laten rijpen, dan blijft de wijn het langst goed en ontwikkelt deze zich het best bij een vaste, stabiele temperatuur van 12-14 graden Celsius. Dat geldt voor zowel rode, witte, rosé, mousserende als dessertwijn. In dat geval is een wijnkoelkast met een enkele temperatuurzone voldoende. Wilt u uw wijn langdurig opslaan, kijk dan bij onze categorie wijnbewaarkasten.
Gaat het u niet om langdurige opslag, maar wilt u juist uw wijn altijd op de juiste temperatuur serveerklaar hebben, dan bevelen wij een wijnkoelkast met twee koelzones aan. Op die manier kunt u wijn klaarleggen op verschillende temperaturen: 14-16 graden Celsius voor rode wijn en 6-8 graden Celsius voor witte wijn, rosé, bubbels en zelfs bier. 
BEKIJK ALLE WIJNKASTEN MET TWEE ZONES

De plaats van de wijnkoelkast

Waar moet de wijnkoelkast staan? Misschien weet u dat al. Zo niet, dan moet u dat goed meenemen in uw afwegingen als u op zoek gaat naar een wijnkast. 

Globaal gezien kunt u de plaats van een wijnkoelkast indelen in drie categorieën: vrijstaande, ingebouwde en geïntegreerde wijnkoelkasten. Voor alle wijnkoelkasten, ongeacht hun plaats, geldt als gulden regel: luchtcirculatie. De kast moet onderaan de voorzijde lucht kunnen opzuigen en moet aan de boven- en achterkant warmte kunnen kwijtraken. Anders verbruikt de kast onnodig veel energie om af te koelen, hetgeen leidt tot groot energieverbruik, geluidsoverlast en slijtage aan materialen. 

Hieronder gaan we kort in op de drie categorieën.

1. Vrijstaande wijnkoelkast

De meest gebruikelijke plaats van een wijnkoelkast is vrijstaand op een vloer of tafel. Het is belangrijk dat u de wijnkoelkast dusdanig neerzet, dat er een aan beide zijkanten en aan de achterkant een paar centimeter ruimte is. 
Op die manier zorgt u ervoor dat de wijnkast de overtollige warme lucht kwijt kan. 

2. Ingebouwde wijnkoelkast

Een inbouw-wijnkoelkast is normaal gesproken even breed als een normale keukenmodule (60 cm). Dat betekent dat u een keukenelement kunt verwijderen en op die plek een wijnkoelkast kunt plaatsen. U kent dit concept vast al van vaatwassers onder het aanrechtblad. 

Wilt u een ingebouwde wijnkoelkast, dan is het belangrijk dat u een exemplaar kiest dat daarvoor geprepareerd is. Meestal zuigt de wijnkast lucht in via de onderkant van de voorzijde. 

Sommige modellen, zoals PNG46S-HHB van het Deense PeVino hebben een uitsparing onderaan de voorkant, zodat u de onderplint van de keuken voor de wijnkast langs kunt monteren. Dat creëert een fraaie eenheid in het design van de keuken. Kiest u voor deze oplossing, denk er dan aan om voor de kast een rooster in de onderplint van de keuken te plaatsen, zodat er nog steeds lucht via de onderkant in de wijnkast gezogen kan worden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wijnkoelkast zijn warmte kwijt kan. Laat minimaal een paar centimeter ruimte tussen de bovenkant van de kast en de onderkant van het aanrechtblad. Zorg in ieder geval voor een vorm van ontluchting aan de achterkant. 

Bent u op zoek naar inspiratie voor een oplossing, dan kunnen onze specialisten u helpen met tips, tricks en goede ervaringen. 
BEKIJK ALLE INBOUW-WIJNKASTEN 

3. Geïntegreerde wijnkoelkast


Bekijk alle geïntegreerde wijnkasten. Wijnkoelkast om te integreren in een keukenkastje. 

De afmetingen van een geïntegreerde wijnkoelkast passen meestal in een keukenmodule. Dat betekent dat de wijnkast, in tegenstelling tot een inbouw-wijnkoelkast, de keukenmodule niet vervangt, maar in de bestaande module past. De deur van de wijnkast heeft daarom dezelfde breedte als de keukenmodule, zodat deze de zijkanten van het keukenkastje bedekt, terwijl de wijnkast zelf iets smaller is om in de keukenmodule te passen. 

Als u ervoor kiest om een wijnkoelkast in een bestaand keukenkastje te integreren, is het belangrijk dat er ruimte is voor de warme lucht om via de achter- en bovenkant uit het kastje te kunnen ontsnappen. U kunt eventueel zelf een gat in de bovenkant van het keukenkastje maken. Als dat op een zichtbare plek is, kunt u het gat afdekken met een fraai rooster van aluminium of iets dergelijks. 
Daarnaast moet er ook een luchtinlaat in de bodem van het keukenkastje zitten. U kunt daarvoor een rooster of iets dergelijks in de onderplint plaatsen. Alle wijnkasten moeten lucht kunnen opzuigen via de onderkant en hun warmte kwijt kunnen via de bovenkant. 

BEKIJK ALLE GEÏNTEGREERDE WIJNKASTEN

Het formaat


Behalve de plaats van de wijnkast moet u ook nadenken over hoe groot de kast kan/moet zijn. Moet de kast onder het aanrechtblad in de keuken staan, dan is het natuurlijk niet handig dat de kast hoger is dan het aanrecht. 
Moet de kast in de kelder staan, dan is het ook belangrijk dat u de maten van de keldertrap en soortgelijke toegangswegen heeft opgemeten. Zo weet u zeker dat de wijnkoelkast ook naar de kelder gebracht kan worden.

Aantal flessen in de wijnkoelkast

Een andere belangrijke afweging die u moet maken is hoeveel flessen u wilt opslaan. Onze ervaring is dat het verstandig is om de vuistregel te hanteren om 50% bij het aantal flessen op te tellen, als er sprake is van langdurige opslag. Dit heeft als reden dat er bij het opbouwen van een verzameling meer flessen in de wijnkast zullen gaan dan eruit. De benodigde capaciteit stijgt sneller dan gedacht, als men eenmaal getroffen is door het wijnverzamelaarsvirus.

Voor een serveerkast met 2 zones is het vaak iets eenvoudiger te berekenen hoeveel flessen u wilt kunnen bewaren, omdat de flow en vervanging van flessen groot zijn. 
Let er hierbij goed op, dat de meeste producenten de flescapaciteit als een absoluut maximum vermelden als de meeste planken uit de kast gehaald zijn. De flescapaciteit is een sterke concurrentieparameter.

Geluid van de wijnkoelkast

Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast? Lees ons artikel over wijnkasten, geluidsoverlast en akoestiek.

Een wijnkoelkast maakt, net als andere witgoedapparaten, een klein beetje geluid. De een maakt meer geluid dan de andere. In de meeste gevallen zijn de akoestiek van een ruimte en uw eigen gevoeligheid voor geluid de twee meest bepalende factoren voor de vraag of u een speciale geluidsarme kast moet zoeken. Wij categoriseren wijnkasten met een geluidsniveau van 40dB of minder als geluidsarm. 

In de basis zijn wijnkoelkasten met massieve deuren zonder glas en een enkele temperatuurzone meestal het meest geluidsarm. Wilt u meer lezen over geluid van wijnkoelkasten en wat u daar aan kunt doen, lees dan onze uitvoerige handleiding: Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast?

Energieverbruik en energiezuinig

Wanneer de ventilatoren en compressor van uw wijnkoelkast ervoor zorgen dat uw wijnen op temperatuur blijven, verbruikt de kast stroom. Hoeveel is afhankelijk van een aantal factoren.

Hoe beter de kast zijn warme lucht aan de achterkant en zijkanten kwijt kan raken, des te minder hoeft de kast te werken om te koelen. Alleen al die factor verlaagt het stroomverbruik. Daarnaast zijn sommige wijnkoelkasten beter geïsoleerd dan andere. De beste isolatie wordt gerealiseerd met een massieve deur.

Wat een verschil in energieverbruik van een paar kWh per jaar voor u betekent, is een persoonlijke kwestie. U kunt zelf uw kosten per kWh berekenen aan de hand van het energieverbruik van twee verschillende kasten en zo bekijken wat dat voor u betekent.  

 

BEKIJK ALLE ENERGIEZUINIGE WIJNKASTEN

Zorg voor aarding, wanneer u uw wijnkoelkast aansluit!

Het is belangrijk dat u uw wijnkoelkast aansluit op een geaard stopcontact. Voor uw eigen veiligheid, maar ook omdat sommige wijnkasten (vooral thermo-elektrische wijnkasten) mogelijk niet correct functioneren als ze niet op een geaarde verbinding zijn aangesloten. Al onze wijnkoelkasten worden geleverd met een zogeheten Schuko-stekker, die in de meeste Europese landen de standaard is. Dat is een stekker met 2 pennen en zijaarde. Veel Deense huishoudens hebben een stopcontact met 3 gaten. In dat geval moet u een adapter aanschaffen. U kunt ook een geautoriseerde elektricien vragen om de stekker te vervangen door een Deense stekker met 3 pennen. Deze stekker kunt u bij ons kopen. Lees meer over het behouden van de aarding en de verschillende soorten stopcontacten op de website van de Sikringsstyrelse. 

Afwerking en details van de wijnkoelkast

Voor veel mensen is een wijnkoelkast een belevenis op zich, omdat een wijnkast eigenlijk een elektronische wijnkelder is. Als u veel aandacht besteedt aan de afwerking en het design, dan wordt die belevenis natuurlijk versterkt.

De diepere kasten worden meestal met een aantal, mooi uitgevoerde details geleverd, die zelfs de meest sceptische persoon kunnen imponeren. 

Een goed voorbeeld zijn uitrekbare planken op telescooprails met kogellagers, die u in staat stellen om uw wijnverzameling in een indrukwekkend eenvoudige beweging te tonen. Deze feature zit op een aantal modellen van Liebherr en Swisscave. Bij wijnkoelkasten van PeVino is dit standaard op alle modellen.

PeVino en EuroCave wijnkoelkasten behoren over het algemeen tot de meest voortreffelijke op het gebied van afwerking en details. PeVino heeft standaard dimbare verlichting in vijf verschillende kleuren. 

 

BEKIJK ALLE WIJNKASTEN VAN PEVINO

Wijnkoelkast – Hier moet u over nadenken 

Resumerend zijn dit dus de punten, waar u goed over moet nadenken als u op zoek gaat naar een wijnkoelkast.

  1. Waar ga ik de kast voor gebruiken? Opslag of serveren?
  2. Waar moet de wijnkoelkast staan? Vrijstaand, inbouw of geïntegreerd?
  3. Formaat en flescapaciteit.
  4. Geluid en akoestische omstandigheden.
  5. Energieverbruik. Hoe belangrijk is dat voor u?
  6. Design, details en features.

 

Bente Schörbach
Klantadviseur - Winkel Hillerød
 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren