Handleiding: Welke kurkentrekker is het beste? Grote test.

aangemaakt op

Handleiding: Welke kurkentrekker is het beste? Grote test.

De originele tekening bij de patentaanvraag van het kelnersmes in 1883. 

Bron: https://patents.google.com/patent/US283731A/en

 

 

Hier volgt een totaal onverbloemde lofzang op het design van het kelnersmes! Dat is gewoon een geweldig gereedschap. Uiteraard moet u zelf de kurkentrekker kiezen die het beste bij u past. Maar als u mij vraagt welke ik graag gebruik, dan is mijn antwoord heel simpel.

Als vakman met een achtergrond in de restauratie- en wijnbranche twijfel ik niet, wanneer ik de beste kurkentrekker moet aanwijzen: het kelnersmes!

Het oude is het beste.

Dat ligt lekker in de hand. Neemt niet veel ruimte in in een broekzak, is eenvoudig te gebruiken en het werkt elke keer weer perfect. Er zijn talloze andere kurkentrekkers, maar ik kom altijd weer terug bij het kelnersmes. 

Dat is vooral een goed getest en betrouwbaar gereedschap. Sinds de uitvinding en patentverlening in Duitsland in 1882 is de vorm van het kelnersmes slechts weinig veranderd.  

Hierom is het kelnersmes het beste

Een goed kelnersmes doet een beetje denken aan een zakmes. Het fijne van dit soort kurkentrekker is dat u alle noodzakelijke functies bij de hand heeft zonder al teveel onnodige opsmuk.
Een kelnersmes draagt die naam met een reden. Kelners zijn er dol op. Het is een uitstekend stuk gereedschap en als u een goede schroefmachine zoekt, vraagt u toch ook een timmerman om advies?

Laten we eens bekijken welke elementen het kelnersmes zo goed maken.

Dingen die het kelnersmes tot een winnaar maken

De schroef is vervangen door een spiraal en dat is een geweldige verbetering. Een goede kurkentrekker is voorzien van een spiraal in plaats van een schroef, omdat een schroef veel sneller de kurk vernielt. 

Dus: zoek een kurkentrekker met spiraal, liefst een spiraal met tefloncoating. 

Het mes of de foliesnijder moet liefst boogvormig zijn, zodat hij een mooie, ronde, snede maakt langs de ronding van de fles. Sommige foliesnijders hebben zaagtandjes. Dat is heel goed, omdat ze dan minder snel bot worden. 

Ik geef de voorkeur aan een mes in plaats van een foliesnijder met gat, want met een mes kan ik zelf bepalen waar ik in de folie wil snijden. Bovendien kun je geen foliesnijder gebruiken als de fles is verzegeld met lak of was. 

De hefboom aan het uiteinde is liefst tweetraps, want op die manier wordt de kurk in een meer constante, verticale beweging uit de fles getrokken. 

Dat is overigens één van de designverbeteringen die het kelnersmes sinds de uitvinding heeft ondergaan. 

Winnaar kurkentrekkertest

De kurkentrekker die elke keer weer als beste uit de test komt is het kelnersmes. In vakbladen binnen de wijnbranche zijn veel tests met kurkentrekkers uitgevoerd en sommeliers, bartenders, kelners, wijnboeren en andere vakmensen komen altijd weer uit bij het kelnersmes.

Men kan dus gerust zeggen dat er een overweldigende empirische basis is om het kelnersmes uit te roepen tot de beste kurkentrekker ter wereld.  

Wij hebben onze collectie kelnersmessen hier verzameld, zodat u op ontdekking kunt gaan tussen de vele varianten binnen hetzelfde ontwerpsjabloon.

 

BEKIJK ALLE KELNERSMESSEN
 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier
 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie