Zo koelt u snel uw wijn

aangemaakt op

Zo koelt u snel uw wijn

Hier geven wij u vier trucs om uw bier, wijn of frisdrank snel te koelen.

Er is eigenlijk geen excuus om nog niet ontdekt te hebben dat het deze zomer iets warmer was dan vorig jaar. In 2018 hadden we op 1 juli al 34 zomerse dagen; twee keer zoveel als de 17 zomerse dagen die 2017 ons te bieden had. 

Met dit warme en lekkere zomerweer kan het lastig zijn om altijd gekoelde drankjes klaar te hebben. Het ritme van de aanvoer kan al snel in een hoge versnelling komen, wanneer de behoefte aan een lekker koele rosé of witte wijn zo constant is als op dit moment. 
Daarom hebben we vier survivalachtige foefjes bedacht, die u en uw vrienden kunnen helpen. Maar eerst moet u de optimale oplossing bekijken, die alle acute koelproblemen op efficiënte wijze stopt. 

De ijsmachine, die u uit de nood helpt 

De optimale, snelle koelmethode bevat altijd ijsblokjes. Als de zakjes en bakjes in uw vriezer het tempo niet kunnen bijhouden, kunt u dromen over een ijsblokjesmachine.

Normaal is het lastig om een dergelijke machine in een goede prijsklasse te vinden en wij hebben lang gezocht naar een ijsblokjesmachine voor een concurrerende prijs. 

Op dit moment hebben we er één in onze collectie, die aan alle eisen voldoet: snelle productie, goede capaciteit en een superscherpe prijs. 

Hij wordt gemaakt door Caso en u kunt de fraaie ijsblokjesmachine hier bekijken. 

U moest het vragen voor een vriend

Laten we er eerst even van uit gaan dat puur hypothetisch de eigenlijk ondenkbare situatie ontstaat, dat iemand die u kent nieuwe apparatuur nodig heeft. 
Omdat u uw vriend natuurlijk niet in de steek wilt laten, helpen wij graag met een paar survivaltips uit de grote wijnencyclopedie. 
Als uw vriend behoefte heeft aan een upgrade van zijn apparatuur, dan kunt u hem altijd op de juiste weg helpen. Daarna doen wij ons best om iedereen blij te maken.

Een fles koelen met een krant

Tip 1: Een natte ochtendkrant 

Maak een krant nat en verpak uw wijnfles daarin. Zet hem daarna, tegen alle logica in, direct in de zon. Die verwarmt de krant. De energie van het verdampen zorgt dat de temperatuur in de fles zal dalen. 
Na een half uur is uw fles koel.

Wellicht bent u een echte padvinder en heeft u een koelmanchet in de diepvries liggen. Klaar om rond een fles gespannen te worden, ongeacht of dat een hoge, dunne alsacefles of een lage, ronde champagnefles is.

Laat wijn snel afkoelen met zout ijswater 

Tip 2: Een emmer zoutwater

Dit is een supereffectieve variant, waarbij u wel een behoorlijke portie ijs in huis heeft, maar ook in tijdnood bent. Giet water, ijsblokjes en zout in een ruime emmer en roer dit goed. Leg de fles daarin. 

Draai de emmer een minuut of twee om zijn eigen as, zonder dat de fles gaat schudden.

Het zout laat het ijs smelten en de energie van het verdampen laat de temperatuur in de fles dalen. Zout water heeft bovendien een lager vriespunt dan zoet water. Binnen twee of drie minuten heeft u een koele fles wijn. De mengverhouding is ongeveer twee eetlepels zout voor een bakje ijsblokjes en een halve liter water. 

U heeft een ruime emmer nodig voor deze methode. Wij verkopen hier een groot aantal fraaie emmers. Wat dacht u van de extra grote ijsemmer, waar meerdere flessen tegelijk in passen?

Een fles wijn koelen met een natte sok

Tip 3: Een storm in een sok


De derde truc is gemaakt voor het Nederlandse weer. Als het waait, en dat is vaak het geval, kunt u een fles ophangen in een natte sok. Hoe meer wind, des te sneller uw fles wordt gekoeld. Dat duurt ongeveer een half uur, al naar gelang de weersomstandigheden. 

U moet zelf zorgen voor sokken in het juiste formaat, maar wat dacht u van een sok die op maat is gemaakt voor een fles?
Die zijn gemaakt om blind te proeven. En dat moet u echt eens proberen, want u kunt veel leren van proeven zonder het etiket vooraf te lezen. Ik heb een klein artikel geschreven over hoe u een goede wijnproeverij kunt organiseren. 

Graaf uw eigen koelkast

Tip 4: Authentieke kelderkoude
Tot slot is er de old-schoolmethode. Graaf een gat van ongeveer een halve meter diep en u heeft een stabiele temperatuur van ongeveer 12 graden. Op een meter diep is de temperatuur het gehele jaar vijf graden. Hiermee begint het project al vorm te krijgen; dat snapt u.

We hebben nu bijna een echte wijnkelder. En wij vinden wijnkelders geweldig; alleen al omdat we onze wijn daarin op de perfecte temperatuur kunnen bewaren. 

Na twee uur op een halve meter diepte, afgedekt met aarde, zijn uw flessen klaar om te serveren. 

Heeft u geen tijd om eerst een gat te graven en vervolgens twee uur te wachten? Dan kan onze wijnkoelstaaf met ingebouwd vrieselement, die u in de wijn kunt laten zakken, u zeker helpen. De staaf is erg handig, omdat het koelelement in een wijnstopper is gemonteerd. Dat is cool, of niet?

Zo koelt u wijn in de diepvries

U kunt de diepvries gebruiken, maar pas op. Een echt goede, effectieve truc om wijn snel te koelen is om een fles in een natte theedoek te draaien en een poosje in de diepvries te leggen. Na 10 minuten is uw fles heerlijk koud, maar houd hem wel in de gaten. 
De temperatuur van -18°C is te koud om een fles wijn in de diepvries te bewaren. Een vuistregel zegt dat de helft van het alcoholpercentage van een wijn ongeveer overeenkomt met het vriespunt van de wijn, in mingraden. Een fles wijn met een alcoholpercentage van 13% bevriest dus bij min 6,5°C. Bij het sterk afkoelen van wijn bestaat het risico dat de kurk naar buiten wordt gedrukt en dat uw diepvries wordt gevuld met een geschaafd wijn-ijs met glasscherven.  

Gebruik daarom een stopwatch, bijvoorbeeld op uw telefoon, en houd de tijd in de gaten. 

Drink uw wijn koel

Wat begon als een luxeprobleem door zomerhitte is nu veranderd in probleemloze luxe in de zomerhitte.

Hiermee hebben we u in totaal zes goede tips gegeven om uw wijn, bier of frisdrank op een snelle manier te koelen.

 

Het allerbeste is natuurlijk om een wijnkoelkast met twee zones te hebben. Een kast, die is gevuld met drankjes op de perfecte serveertemperatuur. 

Maar dat wist u allang, toch?

 

Fijne zomer. 
 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier
 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie