Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast?

aangemaakt op gedurende

Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast?

Geluid, lawaai en akoestiek van de koelkast

Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast? Wijnkoelkasten zijn niet geluidloos. Het geluidsniveau kan voor sommige mensen een grote bron van irritatie zijn. Gelukkig kunnen we het geluid voor een deel zelf reduceren.
We hoeven er niet omheen te draaien. Wijnkoelkasten maken geluid. Dat doen gewone koelkasten ook. Dat valt ons misschien niet meer zo op. In dit artikel kunt u meer lezen over het geluid van wijnkoelkasten en welke invloed de akoestiek in onze huizen heeft. 

Als we kijken naar de oorzaken van het geluid en luisteren naar een paar goede adviezen van ervaren vakmensen, kunnen we de overlast aanzienlijk reduceren. 

Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast?

De meeste wijnkoelkasten produceren een geluidsniveau van ongeveer 35-45 decibel (dB). Ter vergelijking: een vaatwasser in gebruik produceert ongeveer 45-50 dB en een gewone, moderne koelkast ca. 35 dB. 
Over het algemeen produceert een wijnkoelkast daarmee iets meer geluid dan een gewone koelkast. Dat komt door een grotere behoefte aan een constante temperatuur. Het overgrote merendeel van de wijnkoelkasten op de markt bestaat uit een compressor, een kringloop van koelmiddel en een systeem van ventilatoren. 

Sommige wijnkoelkasten kunnen als beste getest zijn, ingedeeld zijn in energiezuinig of een laag geluidsniveau hebben. Hoewel deze eigenschappen een duidelijk voordeel zijn, bevatten alle wijnkasten beweegbare onderdelen. Deze beweegbare onderdelen maken het in principe lastig om te spreken van een volstrekt geluidsarme wijnkoelkast. Hier bespreken we de drie hoofdoorzaken voor geluid van een wijnkoelkast. 

Ventilatoren

Om de temperatuur in (delen van) de kast stabiel en gelijkmatig te houden, worden elektrische ventilatoren gebruikt. Deze ventilatoren helpen bovendien om rijp in de kast te voorkomen. Ze bestaan uit beweegbare onderdelen en zullen van nature geluid maken. Het suizende geluid doet denken aan het geluid van een tafelventilator. 
Hoe meer ventilatoren er in een kast zitten, hoe meer geluid. Wijnkasten worden het meest verkocht in twee soorten: met enkele temperatuurzone of met dubbele temperatuurzone. Voor twee zones zijn meer ventilatoren nodig, omdat de lucht over de twee kamers van de kast verdeeld moet worden. 

Al naar gelang de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deur geopend wordt, draaien de ventilatoren het grootste deel van de tijd. Ook het isolatievermogen van de deur speelt overigens een niet onbeduidende rol, omdat het geluid van de ventilatoren hoofdzakelijk uit de binnenkant van de kast komt. 

Druk

De compressor produceert de kou en bevindt zich in de regel onderaan de achterkant van de kast. Hij wordt liefst aan een siliconen of rubberen ophanging bevestigd om trillingen te reduceren. Het diep brommende geluid van de compressor is duidelijk herkenbaar.  

De compressor kan onnodig veel geluid maken als de kast niet waterpas staat of als de compressor contact maakt met iets aan de achterkant van de kast. Deze geluidsbronnen zijn eenvoudig te verhelpen. 

De compressor is gelukkig niet constant aan het werk en vaak ontdekken we pas nadat de compressor is gestopt, dat deze überhaupt in bedrijf was. Het geluid met zijn lage frequentie wordt overigens door veel mensen verschillend beleefd. 

Koeling

De derde belangrijke oorzaak van geluid in een wijnkoelkast is de reis van het koelmiddel door het systeem. Het koude gas moet door het systeem reizen, wanneer de thermostaat dat doorgeeft. Het wordt door een fijn, mondstukachtig injectiegat gespoten, hetgeen een karakteristiek sissend geluid geeft. 

Sommige mensen zullen zeggen dat ze dat geluid vervelend vinden. We herhalen hierbij dat sommige mensen gevoeliger zijn voor deze geluiden en frequenties dan anderen. 

In een nieuwe wijnkoelkast is het injectiegat behoorlijk nauw. Het moet de eerste maanden na aankoop een beetje ”ingewerkt” worden. In die beginperiode zult u ervaren, dat het geluid harder is dan verwacht. Het geluid wordt echter in de loop der tijd zwakker.

Wat kan ik daar aan doen?

Wij denken dat de mogelijkheden om de functies van de wijnkoelkast te veranderen beperkt zijn, als u gevoelig bent voor het geluid van de kast. De meeste modellen maken geluid, zodat er niet per se veel winst te behalen is door een wijnkast van een andere producent te kiezen. Het is lastig, zo niet onmogelijk, om volledig geluidloze wijnkoelkasten te produceren. 

Daarentegen is er veel winst te halen door vooraf goed na te denken over de omgeving, waarin de wijnkoelkast geplaatst wordt. Als u een wijnkoelkast met laag geluidsniveau koopt en deze in een omgeving met een ongelukkige akoestiek plaatst, zult u de wijnkoelkast uiteraard niet als geluidsarm ervaren. 

De centrale vraag is daarom niet per se hoeveel geluid een wijnkoelkast maakt. Het kan minstens even interessant zijn om te vragen hoe men ervoor kan zorgen dat de wijnkoelkast geluidsarm lijkt. Ons interieur kan veel bijdragen aan het gevoel dat een wijnkoelkast een laag geluidsniveau heeft. 

Victoriaans of kathedraal

Er is geen eenduidige definitie van wat lawaai is en wat niet. Wat voor de ene persoon een prettig geluid is, is voor de ander een enorm storend lawaai. De akoestiek in een ruimte heeft echter een erg grote invloed op de manier waarop we geluid ervaren. 

Akoestisch gezien zijn oude Victoriaanse interieurs fantastisch voor het absorberen van geluid. De karakteristieke, dikke kleden op de vloeren, zware gordijnen, gestoffeerde meubels en schilderijen aan de muren zijn elementen, die helpen om geluiden in een ruimte te absorberen en te dempen. De interieurs uit de laatste twee decennia van de 19e eeuw kunnen ons veel leren over akoestiek, zonder dat we de interieurstijl precies over hoeven te nemen. In een dergelijk interieur zal welke wijnkoelkast dan ook echter wel als geluidsarm overkomen. 
Vandaag de dag richten we onze huizen haast volledig tegenovergesteld in. We geven de voorkeur aan grote oppervlakken, strakke lijnen, harde materialen en een beperkt gebruik van textiel in de kamers. Dat is de moderne, minimalistische look en is bovendien praktisch en eenvoudig schoon te houden. Maar het zijn ook kleine kathedralen, die we bouwen. Vooral in de woonkeuken, waar we liefst ook nog schuine plafonds creëren, heeft het geluid vrij spel. Ze doen daarmee denken aan een grote kerkruimte. In een dergelijke setting is het een goed idee om te kijken hoeveel geluid een wijnkoelkast maakt, maar ook de ruimte zelf kan de oorzaak zijn van het gevoel van lawaai uit een verder geluidsarme wijnkoelkast. 

Akoestische omstandigheden 

Als u gaat nieuwbouwen, kan het een erg goed idee zijn om vanaf het begin ook na te denken over geluid en akoestiek. Er zijn veel goede bouwmaterialen te vinden, die geen aanslag zijn op uw budget. Uw bouwmarkt of uw professional kan u hier vast en zeker bij helpen. 


Ook voor andere woningen hebben we een paar goede tips en tricks. Met de klaptest kunt u zich snel een beeld vormen van de akoestiek in een ruimte. Klap hoog in de ruimte en luister hoeveel weerkaatsing er is, door naar de echo te luisteren. Het hoeft maar een seconde te duren, voordat deze als hinderlijk wordt ervaren. 
Tot slot zijn er goede tips met betrekking tot hoe u uw wijnkoelkast in het interieur plaatst. Sommige tips zijn algemeen, terwijl andere gelden voor specifieke situaties. 

Hoeveel geluid maakt een wijnkoelkast in een keuken?

Hoofd Export bij wijnkoelkastproducent PeVino, Lars Gorm, wordt vaak gevraagd hoeveel lawaai een wijnkoelkast maakt. Hij heeft veel ervaring in het adviseren van klanten over de plaats van een wijnkoelkast in het interieur. 

Volgens een voorzichtige inschatting van Lars wordt ongeveer 85 procent van de wijnkoelkasten in een woonkeuken geplaatst, waarbij de wijnkast vaak wordt afgestemd op de rest van de keukenelementen. 

Soms willen mensen een ingebouwde wijnkoelkast in de keuken, in andere gevallen is het doel een geïntegreerde wijnkoelkast. In het laatste geval kunnen de keukenelementen een belangrijk bijdrage leveren aan het dempen van het geluid. 

Er is een verschil tussen geïntegreerde en ingebouwde wijnkoelkasten. Een geïntegreerde wijnkoelkast kan geïntegreerd worden in uw keukenkastjes, terwijl een inbouw-wijnkoelkast even breed is als een keukenmodule en daardoor een element in de keuken kan vervangen; bijvoorbeeld onder het aanrechtblad. 

Ondergrond en luchtcirculatie

Ongeacht hoe u uw wijnkoelkast installeert, heeft Lars drie algemene akoestische adviezen.

”Ten eerste moet de kast waterpas en liefst niet op een tegelvloer staan. Daarnaast raad ik aan om de kast op een geluidsabsorberend materiaal te zetten, zoals een rubbermat of een dik stuk vloerbedekking. Zorg er verder voor dat er genoeg ruimte rond de kast is, vooral aan de achterkant. Hoe lastiger de warmte kan ontsnappen, hoe harder de kast moet werken om te koelen,” zegt Lars, terwijl hij uitlegt dat dezelfde tips ook gelden voor vrijstaande kasten. 

De resterende 15 procent van Lars’ wijnkoelkastklanten plaatst de kast in aparte ruimtes, zoals een bijkeuken, een schuur of een kelder. Hij vertelt dat een slechte akoestiek en lawaai op een dergelijke plaats vanzelfsprekend vaak niet zo’n groot probleem zijn.  

Wijnkoelkast moet waterpas staan

De allergrootste bron van geluid en een te hoog energieverbruik is, dat de wijnkoelkast niet loodrecht en niet waterpas staat. 

Het is niet voldoende dat de wijnkast recht staat als je er naar kijkt. Het draait om precisie. Zorg ervoor, dat u een redelijk grote waterpas heeft. Liefst minimaal 60 cm. lang.

Als uw wijnkoelkast niet helemaal waterpas staat, loopt u het risico dat de compressor meer geluid maakt dan nodig en dat deze vaker draait dan nodig, omdat het vloeistofniveau in de compressor uit balans lijkt. Dat leidt, naast geluidsoverlast, tot een onnodig hoog energieverbruik en veel slijtage aan de compressor. 

 
Dus als u een aantal elementen meeneemt in uw overwegingen bij de aankoop van een wijnkoelkast, is het eenvoudig om geluidsoverlast te voorkomen. We hopen dat u antwoord heeft gekregen op uw vraag over hoeveel geluid een wijnkoelkast maakt. 

Bronnen voor slechte akoestiek:

– Grote ruimtes met hoge plafonds.
– Minimalistisch interieur.
– Grote raampartijen.
– Harde oppervlakken: tegels, plavuizen, glas en steen, maar ook gestukadoorde kale muren.
– Meubels van bijvoorbeeld plastic.

Bronnen voor betere akoestiek:


– Kleden, dikke gordijnen en andere dikke stoffen absorberen geluid.
– Meubels, schilderijen en kleine voorwerpen kunnen weerkaatsing dempen.
– Gebruik geluidsabsorberende materialen bij het bouwen, vooral in hoge ruimtes.

Voor uw wijnkoelkast:

– Zorg dat de wijnkast helemaal waterpas staat.

– Zet de kast op een trillingen- en geluidsabsorberend materiaal.
– Zorg voor ruimte rond de kast.
 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Selecteer het type lettertype en de tekst voor de gravure (max. 3 regels en 150 tekens)
Vergelijken
MAX 3 eenheden
Aantal flessenAantal flessen
Type flesType fles
KoelzonesKoelzones
Energie /kwhEnergie /kwh
VestigingsplaatsVestigingsplaats
Geluidsniveau (dB)Geluidsniveau (dB)
Aantal plankenAantal planken
HoogteHoogte
BreedteBreedte
DiepteDiepte
DraaideurenDraaideuren